Cirkusový kurz

Cirkus má punc romantiky a dřiny. V našem pojetí to ale bude hlavně o radosti. Cirkus není soutěž, nejsou v něm vítězové a poražení. Hlavní je umět si ho užít.

Osvojíme si základy novocirkusových disciplín, především žonglování, přičichneme také k akrobacii a ekvilibristice. Prostřednictvím her se zaměříme na práci s rytmem, hledání hranic vlastního těla, koordinaci pohybů a rozvoj kreativity. Důležitá bude týmová práce, protože žonglér ani akrobat sám o sobě cirkus netvoří, teprve ve spolupráci s ostatními vše dostává smysl. Nebude chybět ani zdroj inspirace – představím vám několik novocirkusových projektů z České republiky i ze zahraničí.

Popíšeme si a prakticky vyzkoušíme principy číselných zápisů v žonglování (věděli jste, že existují matematické věty o žonglování?). Přiblížíme si také, o čem je tzv. sociální cirkus, který využívá technik nového cirkusu jako metody sociální pedagogiky a který je v Česku zatím v kolébce.

Kurz je určen zejména těm, kdo nemají s cirkusem žádné zkušenosti, ale nudit se jistě nebudou ani ti „pokročilejší“ 🙂

Lektorka: Jana Vondrová

Brňanka žijící v Praze. Skautka, bývalá novinářka, nyní pracuje jako tiskJana_Vondrováová mluvčí Českobratrské církve evangelické. Miluje nový cirkus (to je ten bez zvířat), svoje kamarády, listnaté lesy a přiměřeně vysoké hory.

Žongluje od roku 2007, umí chodit po laně a obdivuje akrobaty. Pravidelně se účastní řady setkání a workshopů (Mezinárodní žonglérská a divadelní dílna Aleje, International Brno Juggling Convention, Pražský žonglérský maraton atd.), několik let se podílela na organizování Hradních kejklí na Helfštýně.

Čím víc proniká do novocirkusového světa, tím víc ji fascinuje, co všechno v něm lze objevit. Poslední dobou stojí v centru jejího zájmu tzv. sociální cirkus, který propojuje cirkusové techniky se sociální pedagogikou.