Biblicko-tematická dílna

Tato dílna bude rozdělena do dvou částí na část biblickou a část tématickou. Připravujeme tedy dvě různorodné řady přednášek. Přijedou a budou se Vám věnovat dva přednášející, dozvíte se dvojnásob věcí. Jedná se o alternativu klasického biblického kurzu, který Českobratrská církev evangelická v dřívějších letech pořádala. Pokud máš zájem o tento přednáškovo-diskusní-poslechový program, můžeš se přihlášit právě do této dílny.

Biblickou část povede Petr Chlápek, farář sboru ČCE ve Vrchlabí. Více se o něm můžete dozvědět zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

V tématické části se můžeme těšit na „Moderní křesťanskou hudbu“ pod vedením Martina Kouteckého.

Martin KouteckýNa úvod mi dovolte krátkou anekdotu. Nedávno jsem potřeboval cosi koupit v moderním nákupním centru. Ve většině obchodů hrál nezajímavý popík, v jednom mě ale hudba trochu zarazila. V rádiu zrovna běžel jakýsi rap, jehož text se zdál být náhodnou kombinací slov fuck, bitch, nigga a shit. I to je součástí naší kultury, pomyslel jsem si.

To naštěstí nebylo vše. Asi o půl hodiny později jsem se už nacházel v jiném obchodě, když mě ze zamyšlení vytrhla známá melodie. Nemohl jsem uvěřit svým uším, když mi došlo, že ve středu odpoledne v jakémsi českém supermarketu uslyším C. S. Lewis Song od své oblíbené křesťanské zpěvačky, která původně pochází kdesi z Nového Zélandu:

Nalézám-li v sobě touhu,
kterou nelze v tomto světě uspokojit,
je nejpravděpodobnějším vysvětlením,
že jsem byla stvořena pro jiný.
[…]
My lidé tu nejsme příliš dlouho
Náš čas není víc než jeden dech, tak jej nepromarněme.
A já, já byla stvořena, abych žila, abych milovala,
abych Tě mohla poznat.

A i to, Bohu díky, je součástí naší kultury.

Pokud se chcete dozvědět více o moderní křesťanské hudbě, můžete se těšit na mnohé. Hlavní náplň budou tvořit praktické ukázky (obvykle v doprovodu videoklipu), převážně americké provenience (s výjimkami – zastoupena bude např. i česká, slovenská, polská či latinskoamerická hudba) posledních 15-20 let.

Ukázky bude doprovázet výklad se zajímavostmi o jednotlivých kapelách, ve kterém se ale také pokusím podat širší obrázek kladů i neduhů křesťanské scény a také se zamyslíme nad tím, odkud vychází a kam vlastně míří.

Co nám Martin o sobě ještě prozradil:

Jsem mládežník ze Šumperka, student MFF UK, baví mě moderní technologie, hudba (pasivně v mnoha stylech, aktivně si rád zazpívám a zahraju na housle) a cyklistika. Křesťanskou hudbu sleduji už více než deset let, vytvářením českých titulků k videoklipům se s bratrem Tomášem věnujeme cca sedm let, od doby, co nás na seniorátkách navštívil s promítáním křesťanských klipů DJ Mouka a tím v nás vzbudil zájem dělat něco podobného. Za tu dobu už jsme přeložených klipů nashromáždili množství jistě větší než malé, takže se máte na co těšit 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.